Hoera! Hoera! Hoera! Ons meisje is drie jaar geworden!

Van een blije bolle baby is ze in een pittig lief meisje met blonde staartjes veranderd. Alle reden om dit nieuwe levensjaar groots te vieren!

Als iemand jarig is, proosten we vaak op diens gezondheid, maar verjaardagen vieren gaat meestal gepaard met bergen ‘ongezond’ eten. Best wel tegenstrijdig. Onze aanpak bij verjaardagen is tot nu toe ook: met twee karren door de supermarkt en volgooien met allerlei voorverpakte lekkernijen. Van chips tot pizza en ijs. Maar hoe ga ik dat nu aanpakken? Nu mijn zoektocht door voedselland heeft gezorgd dat ik veel van dat eten zelf het liefst laat staan, wil ik het onze gasten ook niet serveren.

Het lijkt mij eigenlijk een superfijn idee om al het verjaardagsbezoek eens vol te stouwen met heerlijk eten en drinken dat ook nog eens gezond is en bovenal zo min mogelijk de dieren en de aardbol belasten. Het gekke is dat ik ook druk voel. Een verjaardag organiseren, geeft altijd wel stress. Heeft iedereen het naar zijn zin? Hebben we genoeg eten en drinken? En daar komt nu bovenop: Is een ‘gezonde’ kinderverjaardag wel feestelijk genoeg? Is het zielig voor mijn dochter als ze straks geen dikke slagroomtaart met marsepeinen Elsa voor haar neus heeft staan?

Vreemd eigenlijk dat dit door mijn hoofd schiet. Is het niet veel logischer om het leven te vieren en bezoek te trakteren op stapels gezond lekkers? Ik zeg ‘Ja’! Daarom ben ik met veel liefde en enthousiasme gezonde, feestelijke hapjes gaan maken, welke ik graag met je deel. Want, nog leuker als heel veel mensen hier van kunnen smullen!

proost gezonde verjaardagshapjes

Gefeliciflaps-taart

Wat betreft het feest-eten wereldwijd, staat de verjaardagstaart wel met stip op één.

Meestal een taart vol suiker en room, veelal met chocolade (vooral in Noorwegen). In sommige landen is het een hartige taart (goed bezig). In Rusland maken ze verjaardagstaart met een korstdeeg waarin de naam van de jarige wordt geschreven. Kinderen in Australië worden erg blij van ‘Fairy Bread’ op hun feestje. Dat zijn dunne witte boterhammetjes met gekleurde hagelslag. In Nederland staat de slagroomtaart het meest vaak op de feesttafel.

Kortom verjaardagen zijn omgeven met eet-tradities. En die zijn er natuurlijk ook om doorbroken te worden:) Daarom vieren we dit jaar eens feest met een grote, kleurrijke, fruittaart! Okay, heel eerlijk, ik was best huiverig om aan mijn taartplan te beginnen, maar het was erg leuk om te maken en met het resultaat ben ik superblij! Wat vind jij?

meloentaart

Klik hier voor het recept (of eigenlijk handleiding) van deze jummie meloentaart. Wij hebben er (soja)slagroom bij geserveerd voor de liefhebber.

Niet alle maanden van het jaar is watermeloen verkrijgbaar, dus dit is echt een zomerverjaardags-taart. In de andere seizoenen is creatief ‘bouwen’ met ander fruit een optie. Binnenkort meer hierover!

We want more

Omdat we best wel wat mensen verwachten, heb ik naast ‘de hoofdact’ van de meloentaart, ook nog andere taarten gemaakt (klik voor het recept):

proost gezonde verjaardagshapjes

Wat is dan gezond?

Waar voldoet een tafel vol lekkere, gezonde hapjes en drankjes aan voor mij?

 • In de hapjes wil ik zo min mogelijk: (koeien)zuivel, vlees, suiker en zout.
 • Ik wil gaan voor zo veel mogelijk bio (i.i.g. eieren, vlees, vis, kruiden en sausjes), duurzaam en fairtrade (i.i.g. vis, thee, bananen, chocolade en koffie).

Voor mij heeft een goede combi van lekkere hapjes te maken met afwisseling van smaak en textuur. Daarom wil ik in ieder geval iets: zoets, zouts, pittigs, bitters, knapperigs, zachts/smeuïgs, vettigs, vloeibaars, warms en iets kouds.

Belangrijk punt is dat de hapjes goed te maken zijn. Een paar mogen best wat tijd kosten, als maar niet elk hapje een dagtaak op zich wordt.

Hapjes voor op tafel

Ik verdeel het eten over twee tafels. Eén voor de kinderen en één voor de volwassenen. Er zijn hapjes die standaard op de ‘grote mensen’ tafel staan en hapjes die ik vers wil ronddelen.

Op tafel komen (klik voor het recept/ verkooppunt):

proost gezonde verjaardagshapjes

Naast geknaag, willen we ook gekraak. Op tafel zetten we (klik voor het recept of verkooppunt):

proost gezonde verjaardagshapjes

Kindertafel

Normaal zou ik een grote zak met kleine zakjes chips, verschillende bakken snoep, spekjes en smarties hebben gekocht en neergezet. Natuurlijk ook rozijntjes voor de kleintjes maar dit jaar ziet de hapjestafel er toch een beetje een anders uit, met:

 • Worteltjes
 • Snackkomkommer
 • Snackpaprika’s
 • Stukjes kokos
 • Radijsjes
 • Pakjes Zonnatura rozijntjes (jawel, die zijn door de ballotage gekomen)
 • Gedroogde babyvijgen
 • Bio-snoepgoed (van de Marqt)
 • Naturel chips, puur van aardappel met olijfolie

Hapjes om rond te delen

Gedurende de verjaardag maak ik ook wat snacks om rond te delen. Dit lekkers is voor de volwassenen (klik voor het recept):

proost gezonde verjaardagshapjes

En deze hapjes voor de mini’s (klik voor het recept):

zelf popcorn maken

Wat drinken we daarbij?

Naast bio-bier en bio-wijn (ja, we voeren het nu helemaal door:), hebben we verse munt-thee en verse tijm-citroenthee klaar staan, kan er bio fairtrade koffie worden gezet en kan iedereen zelf citroen-gember-water pakken uit de kannen die op tafel staan.

Voor de kinderen staat er een watertap-tank met frambozen en komkommer. Het water wordt daar heerlijk van. Ik tap daar zelf ook graag! Eveneens heerlijk met aardbeien en/of schijfjes sinaasappel.

proost gezonde verjaardagshapjes

Afdeling Interieur

Gezelligheid en feestelijkheid komen in de eerste plaats natuurlijk van de mensen die aanwezig zijn maar de toon kan zeker gezet worden met de aankleding. En daarin kan ik groenere keuzes maken, merkte ik. Ballonnen zijn superleuk maar ook wel weggooi-plastic. Normaal hing ik daar het hele huis mee vol. Zou het net zo gezellig zijn met wat minder? Yep!

Ik sla het hele jaar door mooie duurzame accessoires in als ik het tegenkom: servetjes, papieren rietjes, leuke prikkertjes, cupcake bakjes en papieren bekertjes. Zo heb ik op ‘moment suprême’ alles in huis. Slingers mogen niet ontbreken. Dat staat bij (onze) kinderen echt voor jarig zijn. Eén slinger van vrolijke stof en één van vilt hangen we op. Die kunnen nog jaren mee. En, inmiddels traditie, een feestboog op haar stoel! Deze bewaren we zodat die de volgende verjaardag (van broer) weer tevoorschijn kan komen.

proost gezonde verjaardagshapjes

Avondeten

De verjaardag van dochterlief start om 15.00 uur en loopt door tot en met het avondeten. Andere jaren deden we wel eens lunch of beide. De volgende lekkere en gezonde gerechten zijn gemakkelijk te maken voor een grote groep en zowel voor lunch als diner in te zetten (klik voor het recept):

Als minder gasten blijven eten, dan zijn dit lekkere opties:

Alle recepten zijn ook terug te vinden bij ‘verjaardagshapjes’ onder de receptenindex.

Allergieën

Een goede vriendin heeft glutenallergie. Een andere eet suikervrij. Normaal ben ik best even aan het zoeken voor hen, het opvallende is dat ze nu (bijna) alles mee kunnen eten, hoe fijn!

Het brood voor de bruschetta en de pizzabodem heb ik wel glutenvrij gekocht. De fruittaart kunnen ze beiden uiteraard gewoon eten.

Toet toet toetje

Het ultieme toetje voor zulke grote groepen is wat mij betreft: home-made fruitijs. Dit is al weken van tevoren in te vriezen: ideaal! De ijshoorntjes koop ik gewoon bij de supermarkt. Klik hier voor het recept van mango-, banaan- en meloenijsjes. Elk kind een grote bol, met wat choco- en kokosschaafsel erop en het feest is compleet.

proost gezonde verjaardagshapjes

Trakteren

Er zijn veel geweldige traktaties te maken en bedenken die leuk en gezond zijn. Daar zal ik ook zeker eens een blog aan wijden. Voor nu zal ik alleen even de traktatie van mijn dochter laten zien. Snel gemaakt, feestelijk, gezond en de kinderen vonder het erg lekker. Onderop ging een armbandje zodat ze ook nog iets overhielden.

De cupcakebakjes en de taartdozen kocht ik bij de HEMA. Natuurlijk zijn ze te vullen met welk fruit (of rauwkost) je maar wilt.

proost verjaardagshapjes

Leuke weetjes

Kinderverjaardagen worden over de hele wereld gevierd, maar overal gaat het anders. Zo krijgen kinderen in Mexico en Bulgarije twee feestjes: één op de geboortedag en één op de naamdag van de heilige waar ze naar vernoemd zijn. In Vietnam, daar viert het hele land zijn verjaardag op nieuwjaarsdag (Tet). Wat zullen ze daar rustige weekenden hebben de rest van het jaar!

Vaak staat bij het vieren van de verjaardag het geluk voor het komende levensjaar centraal. In Nederland proosten we op ‘geluk en gezondheid’, in Canada krijgt de jarige boter op zijn neus gesmeerd. Het ‘ongeluk’ kan hem dan niet raken. In Rusland worden de kinderen aan hun oren getrokken, één keer trekken voor elk levensjaar en een keertje extra voor geluk. In sommige delen van Canada passen ze dit principe toe met tikken op de billen.

Er zijn meer landen waarbij jarig zijn een beetje pijn doet: In Ierland wordt het feestvarken aan de voeten opgetild en wordt het hoofd (zachtjes) tegen de vloer aangetikt. Uiteraard voor geluk.

proost verjaardagshapjes

Conclusie voor mij

WOW het was een heel gebuffel en gebak van tevoren samen met mijn moeder. Het is echt veel werk om alles zelf te maken en dat moet ik de volgende keer anders aanpakken. Voor wie ook aan de slag wilt hiermee, hier vind je een planningslijst, met welke hapjes je wanneer al kunt maken. Dat is een stuk relaxter op de dag zelf! En daarbij, je hoeft ook niet álle hapjes te maken natuurlijk. Een selectie is al heel leuk.

We hebben enorm genoten en mijn dochter was aan het stralen de hele dag. De reacties van de kinderen waren heel verschillend. Sommige kinderen die weinig lusten, hebben nu tot mijn blijdschap juist gesmuld. Anderen vonden niet alles lekker. Gelukkig viel de meloentaart goed in de smaak bij iedereen, evenals de home-made pizza.

Zelf word ik er zo gelukkig van om deze goede hapjes aan te kunnen bieden. Dat iedereen goed gevuld naar huis gaat en niet baalt dat hun kind maar bleef graaien in die snoepbak. ’s Avonds als mijn grote jarige meid in haar net gekregen prinsessenjurk (mag niet uit) in bed ligt: pakt ze me heel stevig vast. Ze vond het een superdag. Slik, wat fijn. Gelukt zonder slagroomtaart met marsepeinen Elsa;)

Volg Ditmaalgoed op Pinterest, Facebook en Instagram voor meer lekkere, gezonde recepten blogs en weetjes.

Lees ook eens mijn blog: ‘Alles over kaas’.

*Wat ik in mijn blogs beschrijf is de zoektocht en de keuzes die ik persoonlijk maak in voedselland. Het hoeft natuurlijk niet voor iedereen de beste keus te zijn, haal eruit wat jij wilt!*

-With lof-

Marloes

Bronnen

9 comments on “Proost! – verjaardagshapjes en drankjes ‘voor nog vele jaren’”

 1. Alle hapjes waren even heerlijk, en met liefde bereid. Mijn toppers zijn ‘heel saai’ de bruschetta en quacomole. En heel verrassend, de komkommer met bietenspread!!

 2. Hey Loes, was heerlijk en gezellig! Wat n werk en wat zag t er allemaal mooi uit! Zelf vond ik de frambozen duindoorncake en de guacumole wraps erg lekker! En hoewel Krijn eerst erg sceptisch was over de meloen taart, want ” dat is fruit en geen taart” heeft hij later meerdere ‘punten’ meloentaart verorberd 😉! Benieuw naar de winter fruittaart aangezien mijn kindjes allebei in de winter jarig zijn!

  • Hi Pricilla, bedankt voor je enthousiaste bericht en leuk dat Krijn toch zo gesmuld heeft! Ik laat snel van mij horen met de herfst/wintertaart!

 3. Wat had je veel!! Heb niet eens alles kunnen proeven, maar de pizza was favoriet. Heerlijk deeg!
  En de taart sprong er qua looksnatuurlijk wel uit zo 🙂

Comments are closed.