Zoveel tegenstrijdige berichten vind ik over bruiswater. De één zegt, koolzuur is slecht voor tanden en kiezen, de ander zegt dat het niets uitmaakt ten opzichte van plat water (water zonder koolzuurbubbels). Ik begrijp nu waar deze tweedeling vandaan komt.

Of een drankje goed of minder goed voor het gebit is, heeft namelijk alles te maken met de PH waarde. PH waarden geven de zuurtegraad aan. Alles met een PH waarde onder de 5,5 is voor tanden en kiezen erg zuur en tast het glazuur aan. Koolzuur – het woord zegt het al- werkt altijd PH verlagend, maar niet perse elk watertje met bubbels komt onder de waarde van 5,5.

Water kan van nature koolzuur bevatten of wordt in de fabriek toegevoegd. Deze kooldioxidetoevoeging heet carboniseren en creëert ‘prik’. Het principe wordt onder andere toegepast in water, bier en frisdranken. Het toevoegen van kooldioxide helpt voor de houdbaarheid van de drank. Het voorkomt naast de groei van micro-organismen ook oxidatie, zodat kleur, smaak en aroma bewaard blijven. Kooldioxide staat in de lijst van E-nummers bekend als voedingszuur E290.

Dranken met een PH waarde van boven de 5,5 – dat zijn er niet veel – zijn okay voor het glazuur van tanden en kiezen. 5,5 is wel net de veilige ondergrens. Helemaal veilig voor glazuur ben je met drankjes met een PH waarde vanaf 7. Lager dan 5,5, is minder goed, al kan één glas prima. Meer dan één glas ervan drinken per dag kan wel problemen voor het glazuur geven.

Op het etiket van (fris)dranken wordt meestal de PH waarde vermeld, zodat je de zuurtegraad kunt checken. Staat het er niet op? De ingrediënten dienen dan als tweede graadmeter. Als er fosforzuur of citroenzuur in zit, dan heeft het drankje al gauw een zeer lage PH waarde en dus hoge zuurgraad.

Mineraalwater met bubbels is trouwens niet altijd goed om de hele dag te drinken vanwege het mogelijk hoge gehalte natrium. Lees hier meer over in mijn blog over water.

Nog een leuk extra weetje: Wist je dat er watersommeliers zijn en dat er een heuse wateretiquette bestaat? Dat zit zo: Het is beleefd om een diner te starten met bruiswater aangezien dat de eetlust prikkelt. Daarna ga je over naar plat water en eindig je de maaltijd het beste met sterk gemineraliseerd plat water, om het lichaam na al het eten weer in PH-balans te brengen.

Wil je graag afvallen en jezelf behoeden voor teveel eten, dan start je niet met bruiswater, maar juist met een paar glazen plat water. Dit water vermindert de eetlust.

Voor meer leuke weetjes, blogs en gezonde recepten volg Ditmaalgoed.nl op Instagram en Facebook.

Lees ook eens dit leuke weetje: ‘Het antwoord op broze, scheurende nagels’.

plat water

-With lof-

Marloes