Deze achtergrond informatie hoort bij de blog ‘gezonde verjaardagshapjes en drankjes’
Yeah het is feest! Superleuk en lekker om zo veel mogelijk verjaardagshapjes zelf te maken. Wel een heel werk, dus een goede planning komt van pas:) Er zijn gelukkig best veel hapjes (een tijd) van tevoren te maken.
PLANNING VERJAARDAGSHAPJES
2 maanden van tevoren
- Pittige zoetzure dipsaus. Zelfs tot zeker drie maanden in de koelkast goed te bewaren.
- Vegetarische tomatensoep. Dit is goed in te vriezen.
- Fruit ijsjes. Het fruit invriezen in vriezerbakje- of zakje.
- Deeg voor de pizza’s. In een vriezerbakje- of zakje te bewaren.
- Dadels in biospek. goed in de vriezer te bewaren.
3 dagen van tevoren
- Tomaten ontvellen, snijden voor de Bruschetta’s (dit is nogal veel werk). Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast en doe meteen de basilicum en knoflook erbij, dan kan het fijn marineren.
2 dagen van tevoren
- Bietenspread (goed afdekken en in koelkast bewaren)Op de dag zelf doe je het dan op de komkommerplakjes
- Hummus (goed afdekken en in koelkast bewaren)
- Aioli (goed afdekken en in koelkast bewaren)
1 dag van tevoren
Deze dag kan je echt al heel veel doen.
- Duindoornsap-frambozencake (de garnering nog even bewaren in de koelkast. De cake zelf afgedekt buiten de koelkast bewaren)
- Guacamole dip (goed afdekken met de avocadopit erin. In de koelkast te bewaren)
- Makreelsaladewitlof-bootjes Nog niet in de witlofjes doen en goed afdekken en in koelkast bewaren
- Gevulde eieren (goed afdekken en in koelkast bewaren)
- Kastanjechampignons snijden voor de spicy champignons. Scheelt je morgen weer tijd. (goed afdekken en in koelkast bewaren)
- Eventueel al het rauwkost snijden voor op de pizza
- Beleg voor de pantosti’s alvast snijden en klaarleggen. In de koelkast afgedekt bewaren.
Feestdag zelf
- ! Haal de voorgemaakte hapjes uit de vriezer voor gebruik straks! Behalve het ingevroren fruit voor de ijsjes, dat kan er een paar uur voor gebruik uit.
- Rauwkost snijden voor de rauwkostplank
- Muffins (deze kan je al in de ochtend maken, af laten koelen en in een trommel bewaren.
- Fruit met chocodip (Chocolade moet een uur in de koelkast hard worden)
- Bananentaart (Deze is net gebakken het meest lekker. Liefst max drie uur voordat de gasten komen de oven in. Je kan de taart wel al een paar uur eerder maken en klaarzetten om zo in de oven te kunnen schuiven)
- Swingende boekweitslingers. Deze kan je het beste buiten de koelkast bewaren.
- Boekweitwraps met guacamole (de guacamole heb je als het goed gisteren al gemaakt, fijn!)
- Meloentaart. Deze kan je het beste 2 a 3 uur voordat de gasten komen maken. Dan is hij nog het meest mooi en lekker.
- Vul de witlofbootjes met de makreelsalade
- Was en droog de kikkererwten alvast, voor de geroosterde kikkererwten
- Haal een paar uur voor het dessert het ingevroren fruit eruit, voor de ijsjes
Terwijl de gasten er zijn
- Popcorn poppen, zo gedaan
- Kikkererwten roosteren, de oven doet het werk
- Groentetempura met sojasaus. Dit kost wel even wat tijd, fijn om het met iemand te doen. Even laten uitlekken en dan warm ronddelen.
- Spicy kastanjechampignons bakken, zo gedaan
- voor de lunch of avondeten: Pizzabodems beleggen en in de oven, tomatensoep opwarmen, pantosti’s, boekweitpannekoeken of home-made patat maken.
Veel eet- en maakplezier!
– With lof-
Marloes