Een oplossing voor broze nagels, fijn! Het klinkt natuurlijk als een luxe probleem, een gescheurde nagel, maar het kan een boodschap van het lichaam zijn dat er een tekort is.

Veel mensen gaan meer zuivel consumeren als oplossing, maar broze nagels hebben eigenlijk niets te maken met kalk of botopbouw. Nagels zijn, net als haren, onderdeel van de huid. De oplossing ligt daarom in een andere hoek: vitamine H (van huid).

Vitamine H (heet ook wel vitamine B8 of biotine) heeft een zeer positieve werking op de kwaliteit van nagels. Een tekort eraan, kan broze nagels veróórzaken. De vitamine komt in hoge concentraties voor in o.a.: ei (0,2 mg per 100 gram), lever (0,4 mg per 100 gram) en noten (gemiddeld 0,27 mg per 100 gram).

Vitamine H is ook in capsulevorm goed te gebruiken. Het is een veilige, in water oplosbare vitamine, waardoor een overdosis eigenlijk niet mogelijk is (een teveel plas je uit). Om nagels permanent te versterken, is 0,5 – 2,5 mg biotine per dag aan te raden.

Wel eens ‘witte vlekjes’ op je nagels? Dit heeft niet met een vitaminetekort te maken. De nagel of het nagelbed is dan onlangs ergens tegenaan gestoten, vaak zonder dat je het nog weet. Ook kan een wit vlekje op een nagel ontstaan na een ontsteking in het lichaam. De vlekjes zijn onschuldig en groeien met de nagel mee. Uiteindelijk knip je ze er dus gewoon af.

Kijk ook eens bij mijn andere leuke weetjes, zoals ‘eet je kiwi met huid en haar.’

oplossing voor broze nagels Ditmaal goedweetje

-With lof-

Marloes