Heel idyllisch, de lente met z’n bloemetjes en bijtjes. Al is het ook de genadeloze aftrap voor het hooikoorts-hoogseizoen. Bij hooikoorts reageren de slijmvliezen allergisch op pollen (stuifmeelkorrels). Hierbij komt histamine vrij in het lichaam, wat zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor er vocht vrijkomt. Gevolg: een loopneus en na een tijdje opgezwollen neusslijmvliezen. Ook hecht histamine zich aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor jeuk en niesbuien ontstaan. De stof quercitine werkt als een anti-histamine en blokkeert deze typische allergische reacties. Voor wie wel wat quercitine kan gebruiken, het zit volop in het kappertje! Wel 1800 mg per kilo. Ik zeg  dan ook: kappertjes tegen hooikoorts!

Kilo’s wegsnacken van de ziltzure bolletjes, lijkt me wat veel, maar rijkelijk strooien over salades en gerechten, kan een hoop gesnotter voorkomen.

Al in februari kunnen de eerste bomen stuifmeel produceren, zoals de Berk, Els en Hazelaar. Grassen produceren enthousiast in de zomermaanden. Tuin- en kamerplanten zoals klimop, yucca en ficus kunnen ook een rol spelen bij hooikoortsklachten.

Kijk ook eens bij mijn andere leuke weetjes, zoals ‘Vitamine C heeft een bijzondere eigenschap’. 

-With lof-

Marloes

5 comments on “Kappertjes werkzaam tegen hooikoorts”

  1. Zooo dat is een top gaat gelijk uitproberen !!!!
    Thanks marloes voor je leerzame ditmaalgoed

    Xxheidy

Comments are closed.