Jodium is een spoorelement en een zoutvormer zoals fluor, chloor en broom. Jodium bevindt zich op veel plaatsen op de wereld in de bodem en komt veruit het meeste voor in oceanen. Er zijn verschillende soorten jodium, zoals natrium(per)jodaat wat meestal in de bodem wordt gevonden. Voor het joderen van keukenzout wordt vaak kaliumjodaat gebruikt. Hetzelfde zit in de jodiumpillen van de overheid, voor het geval van een kernongeval (het lekken van radioactief materiaal). Maar waarom moeten we juist deze pillen slikken?

Jodium is cruciaal voor de gezondheid van mensen. De schildklier bevat 30% van ons jodium, waar het essentieel is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in de energiestofwisseling in het lichaam. De rest van ’ons’ jodium is verspreid over borst- en speekselklieren, de hersenen, de baarmoederhals, het oog, het ruggenmergvocht en het maagslijmvlies.

Jodium komt dus het meeste voor in de schildklier. Als bij een kernongeval radioactief jodium vrijkomt, kan dit via de luchtwegen, huid of het eten van besmet voedsel, in het bloed terecht komen. Het meeste van dit radioactieve jodium zal zich in de schildklier opslaan. Uit onderzoeken na de Tsjernobyl ramp is gebleken dat baby’s en kinderen het meest kwetsbaar zijn. Jaren later kregen veel van hen schildklierkanker.

Het kaliumjodaat uit de jodiumpillen die nu verspreid worden, zorgt ervoor dat het lichaam op de plaatsen waar jodium is vereist, zich vult met het goede ‘stabiele’ jodium. Als er in de schildklier genoeg niet-radioactief jood zit, is er namelijk geen plaats meer voor het radioactieve jood. Deze deeltjes worden dan via de urine uit het lichaam verwijderd. De pillen voorkomen hiermee dat radioactieve straling in het lichaam blijft vastzitten. Erg fijn en belangrijk.

Wat kan je zelf doen?

Als het lichaam voldoende (150 microgram per dag) jodium heeft, kunnen radioactieve deeltjes zich niet in het lichaam nestelen. Het is dus mogelijk om het lichaam bij voorbaat te beschermen tegen een eventueel kernongeval. Daarbij is jodium erg van belang voor de gezondheid. Het is goed om daar voldoende van binnen te krijgen. Volgens de WHO kampt ongeveer één derde van de wereldbevolking aan jodiumdeficiëntie. Vooral in landen waar het gehalte jodium in de bodem erg laag is. Ook in Nederland is dat het geval.

Waar zit jodium in?

Vrijwel alles uit de zee is een goede bron van jodium zoals vis, zeewier en schelpdieren. Daarnaast bevatten de volgende producten jodium, alleen in mindere mate: eieren, avocado’s, olijven, noten, roomboter, kokosolie, zuivel, asperges, spinazie. Ook wordt aan een aantal producten jodium toegevoegd: brood, ontbijtgranen, vleeswaren, kant-en klaarmaaltijden en sommige soorten zout. Ik gebruik Lo-salt, omdat niet alle Jozo-zout ook werkelijk jodium bevat. Het is aan te raden dit te gebruiken als je zelf je brood bakt.

Wie 6 sneetjes brood van de bakker eet, heeft zijn dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium binnen. Eet je minder, dan kan je het aanvullen met andere jodiumhoudende producten.

jodium

Hoe in te nemen?

In het geval van een kernongeval zijn de richtlijnen als volgt voor het innemen van de jodiumtabletten:

Baby’s jonger dan 1 maand: een kwart tablet

Kinderen van 1 maand- 3 jaar: 1 tablet

Kinderen van 3 tot 12 jaar: 1 tablet

Kinderen van 12 jaar en ouder: 2 tabletten

Volwassenen tot en met 40 jaar: 2 tabletten

Zwangere vrouwen: 2 tabletten (hiermee wordt het ongeboren kind ook beschermd)

Volwassenen boven de 40 jaar krijgen geen tablet, omdat het risico op schildklierkanker klein is en de bijwerkingen van de jodiumtablet op hogere leeftijd juist hoog is. Voor deze groep geldt natuurlijk wel het gezondheidstechnische belang van dagelijks voldoende jodium inname.

Klik hier voor meer rijksinformatie over de verspreiding van jodiumpillen.

Volg Ditmaalgoed.nl op Facebook, Instagram en Pinterest voor  eer voedingsweetjes, blogs en gezonde recepten.

Lees bijvoorbeeld ‘Alles over zeewier’.

-With lof-

Marloes