Hulp bij haarverlies is vaak meer dan welkom. Geen man of vrouw is blij als het hoofdhaar dunner wordt en al helemaal niet als het zichtbaar leidt tot kaalheid. Er zijn vele mogelijke oorzaken voor dit probleem. Hoewel kaalheid soms bij mannen ‘in de familie’ zit, hoeft het niet perse te betekenen dat dit werkelijk de oorzaak van het haarverlies is. Er is dus mogelijk wél een oplossing.

Naast erfelijkheid zijn andere oorzaken van ernstige haaruitval: schildklierproblemen en auto-immuunziekten. Door de aandoening aan te pakken, wordt ook de haaruitval aangepakt. Bij auto-immuun ziekten zal dan eerst de oorzaak van de ziekte moeten worden gevonden. Een andere mogelijk oorzaak van haaruitval is: een groot tekort aan specifieke vitamines en mineralen. Het gaat dan om Zink, IJzer, vitamine D en/of vitamine A. Een tekort is gemakkelijk aan te tonen middels een bloedtest. Is er een tekort in het lichaam? Dan is duidelijk welke vitamine(n) bij geslikt kunnen worden om de haaruitval aan te pakken.

Geen tekort aangetoond? Dan is vitamine H (van haar) wellicht de oplossing! Andere benamingen voor deze vitamine is ‘Biotine’ of ‘vitamine B8’. Biotine heeft een zeer positieve uitwerking op haar. Het zorgt bij inname voor de groei en het herstel van haar. De vitamine is het meest effectief bij mannen, maar vrouwen kunnen er ook baat bij hebben.

De vitamine komt in hoge concentraties voor in o.a.: ei (0,2 mg per 100 gram), lever (0,4 mg per 100 gram) en noten (gemiddeld 0,27 mg per 100 gram).

Vitamine H is ook in capsulevorm goed te gebruiken. Het is een veilige, in water oplosbare vitamine, waardoor een overdosis eigenlijk niet mogelijk is (een teveel plas je uit). Om effectief te zijn, is tussen de 0,5 en 2,5 mg Biotine per dag aan te raden.

Let op: Biotine wordt tegenwoordig vaak toegevoegd aan allerlei (dure) anti-kaalheid smeersels, maar Biotine is alleen werkzaam als je het inneemt. Smeren heeft dus geen zin.

Extra leuk weetje: Biotine helpt mogelijk het grijs worden van haar tegen te gaan. Meer onderzoek hiernaar is gaande.

Biotine werkt niet alleen herstellend voor haren, ook de kwaliteit van nagels en huid verbetert.

Volg Ditmaalgoed.nl op Facebook en Instagram voor meer voedingsweetjes, blogs en recepten.

Lees bijvoorbeeld het leuke weetje: ‘Zo smaakt ananas op haar best’.

hulp bij haarverlies

-With lof-

Marloes