Home-made pizza en bodem. Voor het echte Italiaanse ‘mama’ gevoel!

Ingrediëntenhome-made pizza

voor twee dunne of één dikke pizzabodem

  • 1,5 deciliter handwarm water
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 7 gram instant gist
  • 250 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 3 eetlepels olijfolie

Let op, het deeg moet minstens een uur rijzen. Je kunt dit ook al eerder maken en dan invriezen!

Toppings voor twee pizza’s

  • 2 el rode (bio) pesto
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 rode ui
  • 2 el zwarte olijven ringen
  • 1 pakje duurzame ansjovis
  • 2 el kappertjes
  • 2 el biomais
  • 2 el zongedroogde tomaatjes
  • 1,5 blikje hengelgevangen tonijn
  • 2 handjes basilicum blaadjes (rucola is ook heerlijk)
  • geraspte bio geitenkaas

Uiteraard kan je de pizza beleggen met alle ingrediënten die je lekker vindt (bv artisjok, tomaat, ananas, champignon, gegrilde paprika, knoklook, rode peper).

Bereiding

Meng in een klein kommetje de gist met een 1/2 deciliter van het handwarme water.

Doe dan de bloem en het zout in een beslagkom bij elkaar. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de gistoplossing, de Italiaanse kruiden, de olijfolie en de rest van het water.

Het deeg kneed je met de hand of met een keukenmachine met deeghaak. Laat in het laatste geval de machine zo’n 5 minuten draaien. Met de hand duurt iets langer. Het deeg is in ieder geval goed als het niet te nat is, maar nog wel kleverig. Het moet een droge wand achterlaten in de mengkom.

Maak een bal van het deeg, leg het op een broodplank en dek af met een (thee)doek. Laat nu op een warme plek in huis, één (het liefst twee) uur rijzen.

Nu heb je alle tijd om de toppings te snijden. De paprika in lange repen, de ui in ringen en de zongedroogde tomaat in reepjes.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Zo! Als het deeg goed is, is het flink opgebold. Maak van het deeg nu twee ballen van.

Bestrooi het aanrechtblad met bloem en rol de twee ballen uit tot een ovaal, rechthoek of cirkel van ongeveer 20 cm doorsnede. Je kunt het zo netjes maken als je wilt. Ik hou wel van een vormeloze pizza voor het home-made gevoel.

Maak de randen iets dikker, zodat de toppings straks goed blijven liggen. Leg beide bodems op een bakplaat met bakpapier.

Smeer de bodems in met rode pesto. Nu kan je naar harte lust alle ingrediënten over de bodems verdelen. Eindig met de geraspte kaas. Bewaar de basilicumblaadjes nog even, ter garnering.

Bak de pizza’s in ongeveer 15 minuten gaar. Basilicum blaadjes erover, nog een scheutje olijfolie en meteen snijden en opdienen.

Volg Ditmaalgoed.nl op Pinterest, Facebook en Instagram voor meer gezond en lekker eten, blogs en voedingsweetjes.

Maak ook eens: ‘Nasi zonder pakjes en zakjes’

-With lof-

Marloes