Niets lekkerder dan vrijdag avond home-made patat mét zelfgemaakte mayo.

Ingrediëntenhome-made patat

voor vier personen

Voor de mayonaise

  • 1 eidooier
  • 150 gram zonnebloemolie (of lichte olijfolie)
  • 1,5 eetlepel witte (wijn)azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappelen (bij bio aardappelen kan je ze ook met schil eten). Maak nu frietjes van de aardappelen door ze in de lengte door midden te snijden, en de helften in drieën – bij een kleine aardappel in tweeën-. Zet de aardappelen in koud water op en time 10 minuten. Na 10 minuten zijn de aardappelen gaar, maar niet zo zacht dat ze breken.

De aardappelen afgieten en droogdeppen met een schone handdoek of theedoek. Doe ze in een grote kom en overgiet met de zonnebloemolie. Hussel voorzichtig door elkaar, zodat de patatjes mooi blijven, maar ze wel allemaal een laagje olie hebben.

Bedek een bakplaat met absorberend bakpapier. Verspreid de patat daarover. Zorg dat ze niet op elkaar liggen, dan worden ze niet knapperig. Gebruik bij veel frietjes, een tweede bakplaat.

Bestrooi alle patat met paprikapoeder.

Bak de patat 20 minuten op 200 graden. Haal de patat eruit en hussel om. Bestrooi ook deze kant met paprikapoeder. Zet de oven op 220 graden en plaats de patat terug in de oven voor 10 minuten. Daarna bestrooien met zeezout en opdienen in een schaal met een keukenpapiertje onderop.

Voor de mayonaise:

Meng de eidooier en de mosterd en breng op smaak met zout en peper. Klop alles door elkaar met een garde.

Schenk nu een klein beetje zonnebloemolie erbij en klop dit erdoor. Dit moet heel behendig en voorzichtig, anders gaat het schiften. Schenk steeds weer een klein beetje olie erbij en klop erdoor. Als alle olie erin zit, voeg je de azijn toe. Klop erdoor met de garde en de mayonaise is klaar.

Smulse van jouw home-made patat!

Voor meer lekkere recepten, volg Ditmaalgoed.nl op Facebook.

Alvast een voorproefje: zie het recept voor ‘Zomerse spaghetti met citroen en dille’.

-With lof-

Marloes