Huishoudens doen er steeds meer aan om duurzamer te worden. Zo isoleren we huizen en zetten we de wasmachine en verwarming ‘een tikkie’ lager. Huishoudens zijn verbruikers van energie, maar de industrie is werkelijk een grootverbruiker.

Bedrijven moeten betalen voor de uitstoot van CO2. Dit doen zij middels het kopen van emissiecertificaten per ton uitstoot. Vier jonge Vlaamse energiespecialisten zijn in de wereld van deze emissiecertificaten gedoken en ontdekken dat de certificaten uiterst goedkoop zijn (zeven euro voor één ton uitstoot) en er een beperkt aantal certificaten beschikbaar is in Europa. Enerzijds zorgt dit ervoor dat CO2 uitstoot erg betaalbaar is voor de industie, anderzijds schept het mogelijkheden voor burgers om hier iets aan te doen.

Jij en ik kunnen deze certificaten opkopen, daarmee de prijs voor certificaten opdrijven en daarmee duurzamere productie in de industrie bewerkstelligen.

Omdat je alleen een certificaat kan kopen als bedrijf, hebben de vier Belgen nu een website én bedrijf opgericht via wie iedereen één of meerdere certificaten kan opkopen. Zij zorgen er vervolgens voor, dat de certificaten vernietigd worden, zodat het aantal certificaten voorgoed minder wordt. Als je een certificaat koopt, ontvang je later een bewijs van vernietiging. Tevens compenseer je hiermee je eigen uitstoot, welke je kan bereken op hun website. (Link naar website, onder de foto)

CO2

Via de website van het bedrijf ‘Carbon-alt-delete’ kan iedereen certificaten kopen tegen de marktconforme prijs.

De oprichters krijgen steun uit de academische wereld. Verscheidene gerenommeerde professoren binnen de KU Leuven hebben hun naam al aan het initiatief verbonden.

Volg Ditmaalgoed via Facebook, Instagram en Pinterest voor meer leuke weetjes, voedingsnieuws, blogs en recepten.

-With lof-

Marloes