Bijzonder heerlijk is deze duindoornsap-frambozencake, zeker voor wie ‘fris zuur´ kan waarderen. Duindoornsap zit vol Vitamine C en E, carotenoïden, flavonoïen, plantenstrerolen en lignanen. Happy, healthy cake dus!

Ingrediëntenduindoornsap

  • 2 el olijfolie
  • 2,5 el dadelstroop
  • 3 eieren
  • 220 gram bloem
  • 60 ml duindoornsap (te krijgen of bestellen bij de natuurwinkel)
  • 1 middelgrote appel
  • 140 gram frambozen

Bereiding

Zet de oven aan op 180 graden.

Meng de olijfolie met de dadelstroop en doe in een kom. Voeg de eieren, het bloem en het duindoornsap toe. Mix alles goed door elkaar.

Schil de appel en snijd deze in kleine snippers. Doe bij het mengsel en roer erdoor met een lepel. Pak nu 2/3e van de frambozen en roer ook voorzichtig door het mengsel.

Snijd de rest van de frambozen voorzichtig doormidden voor de garnering.

Vet een cakeblik goed in en vul met het duindoornsap-frambozenmengsel. De cake mag nu 40 minuten in de oven. Check steeds even vanaf 30 minuten. Elke oven is weer anders. De cake is goed als hij lekker bruin aan de bovenkant is. Je kan bij 35 minuten even de sate-prikker-test doen. Steek de prikker in de cake en haal deze eruit. Zit er beslag aan? Dan moet de cake nog even. Is hij schoon? Dan is de cake gaar en klaar.

Haal de cake na 10 minuten uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Garneer met de frambozen en dan, val aan:)

Omdat de cake best zuur is, is de combinatie met (soja)slagroom heerlijk.

Leuk! Zelf duindoornsap maken

Duindoornsap kan je ook zelf maken. Superleuk om samen met de kinderen te plukken en maken. Duindoorn groeit weelderig in duingebied vanaf augustus/september. Later kan ook, maar dan zijn de bessen vaak gefermenteerd en minder goed te plukken en gebruiken. Als vogels er dan van eten, worden ze dronken! Zie hier hoe de duindoornstruik eruit ziet.

De duindoornstruik zit vol stekels, dus handschoenen zijn zeker gewenst. Pluk de besjes dan met een schaartje of tangetje. Het zijn kleine besjes, dus je bent wel even bezig:)

Thuis de besjes afspoelen en tot moes laten koken in een klein laagje water (zodat ze net onder staan). Daarna zeven en in een schone pot of fles gieten. Het duindoornsap is een paar maanden te bewaren in de koelkast. Bij ons is het meestal ruim daarvoor al op, want heerlijk in water, door de (geiten)yoghurt en om mee te bakken!

Vind je het sap te zuur, dan kan je het bijvoorbeeld mengen met wat pure appelsap.

Volg Ditmaalgoed.nl op Facebook, Instagram en Pinterest voor meer lekkere recepten, blogs en voedingsweetjes.

Maak bijvoorbeeld ook eens: ‘Bananenmeel pannekoekjes met pure choco’

-With lof-

Marloes