Vertrok mijn gezicht altijd bij het zien van een brandnetel, inmiddels heeft het groene kruid mijn hart veroverd. Een soort ruwe bolster, blanke pit verhaal. Zo hardnekkig als hij prikt, zo gedreven en liefdevol gaat hij te werk om alles in het lichaam te reinigen.

Deze lente ben ik gestart met een detox brandnetelthee-kuur. Lekker schoon de zomer in. Het komt er op neer dat ik twee weken lang, drie tot vijf kopjes netelthee per dag drink. Niet smaakvol, ook niet echt vies. Ik heb geen idee of het wat doet, maar als ik een Ghanese vriendin erover vertel, lacht ze hard: “daar ga je van poepen!”

Okáy, daarom moet ik soms wel zes keer op een dag. Ik vond het al bizar en gênant. De brandnetel houdt blijkbaar grondig huis en voert, hup, alle zooi via de onder uitgang af. Om de brandnetel tegemoet te komen, eet ik gedurende deze kuur zo simpel en gezond als mogelijk.

Werking

Brandnetel bladeren zijn bedekt met brandharen. Deze bevatten o.a. mierenzuur dat zorgt voor blaren en jeuk. Zodra de bladeren verwarmd worden, verdwijnt de werking van het zuur en blijft de heilzame werking van de gehele brandnetel over. Brandnetel is een reiniger voor alle organen.

Brandnetel blijkt bloedzuiverend, bloedstelpend, anti-allergisch en voedzaam.

Het kruid is werkzaam bij huidaandoeningen, allergieën, astma, ernstige bloedingen, ijzertekort, broze nagels, werkt borstvoeding bevorderend, heilzaam bij jicht en gewrichtsontstekingen, vermoeidheid, te hoge bloeddruk en diabetes. Brandnetel is urinezuur afdrijvend en verdrijft gruis en stenen uit de nieren. Ook versnelt het de spijsvertering waardoor het helpt bij afvallen.

In mijn lichaam zijn de volgende stoffen uit de brandnetelthee druk aan het werk: bitterstof (verbetering van de vertering), looistoffen (ontstekingsremmend, antiseptisch), ijzer (voor zuurstoftansport en weerstand), quercitine (neutraliseert schadelijke vrije radicalen), ruthinoside (anti-schimmelwerking), kalium (regelt bloedsuikerspiegel en houdt de vochtbalans op peil), voedingsvezels (bevordert de stoelgang, check;)

Verder zit in de brandnetel: vitamine C, E, K, betacaroteen, kalium, calcium (vooral de wortel), zwavel, mangaan en silicium (goed tegen acne, psoriasis en het helen van wonden). Mooi meegenomen!

Brandnetelthee is dagelijks te drinken. Als reinigingskuur (drie tot vijf koppen per dag) wordt aangeraden minimaal tien dagen en maximaal vier weken aan te houden. Brandnetels stimuleren o.a. de nieren en dat zou overprikkelend kunnen gaan werken. Ik houd twee weken aan en gebruik de pure brandnetelthee van Jacob Hooy.

Psychisch

Fijne bijkomstigheid van brandnetel is dat het lust, moed en vertrouwen geeft. Het helpt de mens ‘aarden’ bij grote veranderingen en helpt tegen agressie en prikkelbaarheid.

Wuivende haren

De fantastische werking van brandnetel gaat ook uitwendig nog even door. Brandnetel-extract helpt tegen haaruitval, ontdoet de hoofdhuid van roos en maakt het glanzender. Als kompres heilzaam bij ontstoken psoriasis en verbranding van de huid. Bij een erge bloedneus helpt het opsnuiven van brandnetelsap.

Brandnetels plukken

Leuk hoor, die natuurvorsers die zelf hun brandnetels plukken, maar hoe doe je dat zonder helemaal onder de blaren te zitten? Hoe fijn ik de brandnetel ook vind, ik blijf huiveren voor de prikbladeren.

Nu blijkt dat brandneteltoppen het best plukbaar zijn (van brandnetels die nog niet bloeien, want die zijn bitter). De brandharen bevinden zich alleen óp het blad, niet eronder. Hierdoor zijn brandneteltoppen te plukken zonder handschoenen. Emmertje mee en de toppen van onderaf plukken.

Zelf wilde ik er ook mee aan de slag. Voor het eerst in mijn leven heb ik dan ook brandnetel geplukt. Ik zal het eerlijk opbiechten, ik heb wel handschoenen gebruikt. Het ging super, die toppen haal je er zo vanaf! Ik heb gekozen voor de planten die hoog en wat verder weg staan, i.v.m. hondenplas. Thuis alles goed wassen en 2 minuten in kokend water leggen, dan verdwijnt het prikken van de plant. Lekker op brood met een tomaatje of door de salade voor extra vitamines. Na wat uitproberen, ben ik tot een heerlijk pasta recept met brandnetel gekomen. Nieuwsgierig geworden? Zie hier mijn recept voor romige brandnetelspaghetti.

Au, wat nu

Toch geprikt? Het verzachtende middel groeit meestal naast de brandnetel. De gekneusde bladeren van hondsdraf, zuring en weegbree helpen tegen de pijn. Goed over de plek heen wrijven. Ben je al gillend naar huis gerend? Een beetje azijn op de plek, of wrijven met een rauwe doorgesneden aardappel helpt ook. Allemaal niet voorradig? Als kind (niet verder vertellen) plaste ik erover en dat werkte supergoed tegen de blaren en de jeuk.

Minder goed

Bij  ernstige acute ontstekingen, beter geen brandnetel gebruiken.  De ontsteking kan dan zelfs verergeren. Bij kinderen wordt een brandnetel-thee-kuur afgeraden, vanwege de krachtige werking van de plant.

Conclusie voor mij

De brandnetel werkt keihard in mijn lichaam en voert alle rotzooi af. Dat voelt geweldig goed en ik voel me minder vermoeid. Elk jaar een brandnetel-thee-kuur, dat houd ik erin. Ook ga ik verder experimenten met brandnetel in de keuken.  Keep you posted!

Kijk ook eens bij mijn andere blogs, weetjes en recepten, zoals ‘Aan de zwier, alles over zeewier’.

* Wat ik in mijn blogs beschrijf is de zoektocht en keuzes die ik persoonlijk maak in voedselland. Het hoeft natuurlijk niet voor iedereen de beste keus te zijn, haal eruit wat jij wilt!*

Deze blog is ook te lezen als gastblog op de fijne site van voedingsgeluk.

-With lof-

Marloes

Bronnen

http://www.natuurlijkerwijs.com

http://www.astrologie.ws

http://www.ziezozon.com

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl

http://www.omaweetraad.nl