‘Acne vulgaris’ is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen die te maken hebben met (jeugd)puistjes. Jeugdpuistjes zijn ongevaarlijk maar kunnen een grote psychische belasting zijn. Omdat niemand het fijn vindt om ze te hebben, zijn er vele middeltjes tegen te koop. Sommigen zijn kostbaar en/of maken het probleem zelfs erger.

Het is niet bewezen dat bepaalde voeding jeugdpuistjes veroorzaakt, maar het is wél bewezen dat bepaalde voeding ze (sterk) doet verminderen, namelijk: groene thee extract en producten met silicium.

Silicium (kiezelzuur) is een mineraal dat in het beste geval volop voorkomt in het menselijk lichaam. Het is gunstig voor onze gezondheid doordat het mineraal een cruciale rol speelt bij de synthese van collageen en glycosaminoglycanen: bouwstenen van alle typen bindweefsel, waaronder de huid. Zo houdt silicium de huid in optimale staat. Silicium zit in: volkoren granen (met name haver, gierst), bananen, rozijnen, bonen, linzen, drinkwater, bier, heermoes en brandnetel.

acne

Dan groene thee: dit wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Het is een ongefermenteerde theesoort, waardoor het hoogste gehalte aan natuurlijke polyfenolen behouden is gebleven. De belangrijkste polyfenol in thee bestaat uit catechinen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat juist deze catechinen verantwoordelijk zijn voor de gunstige invloed van groene thee op acné. De krachtigste catechine in groene thee is epigallocatechinegallaat (EGCG).

Groene thee extract kan je zelf maken maar om de juiste dosering te weten, is het kopen van capsules aan te raden. De beste keus is cafeïnevrije biologische groene thee extract. Theebladeren worden vaak erg bespoten. Door voor biologische groene thee te kiezen, voorkom je een extract vol met pesticiden. Cafeïnevrij is fijn, omdat niet elk lichaam goed reageert op de stof cafeïne. Cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd.

Welke capsules

Kies voor capsules (zo mogelijk biologisch en cafeïnevrij) met 500-1500 mg extract met 400-1200 mg catechines waarvan 200-600 mg EGCG per dag.

Crèmes

Het is niet bewezen dat groene thee extract ook in crèmes en dergelijke werkzaam is.

Belangrijk

-Groene thee catechines kunnen de opname van ijzer verminderen. Neem een ijzersupplement daarom niet gelijktijdig in met groene thee extract.

– In enkele gevallen heeft groene thee extract een negatieve invloed op de leverfunctie (verhoging leverenzymen), de leverfunctie normaliseert wanneer inname van groene thee extract wordt gestopt.

– Groene thee extract kan de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Dit is mogelijk niet zo bij cafeïnevrije groene thee. Overleg in het geval van medicijn inname (ook kortdurend, zoals antibiotica) met een arts.

Extra over jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes komen het meeste voor op de schouders, armen, nek en gezicht en ontstaan door een overmatige productie van talg waardoor mee-eters ontstaan. In de verstopte talgkliertjes zit de bacterie ‘propionibacterium’ die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Hierdoor ontstaan puisten en abcessen.

Acne begint meestal in de puberteit. Mannen hebben, als ze acne hebben, dit vaak heftiger dan vrouwen. De overmatige talgproductie wordt namelijk gestimuleerd door mannelijke hormonen. Meisjes kunnen vanaf acht jaar al jeugdpuistjes krijgen, jongens zijn meestal later, rond de 14 jaar. Puistjes zijn meestal het ergst tussen je zestiende en negentiende jaar. Hormonen en erfelijke aanleg kunnen een rol spelen. Sommige mensen kunnen tot na hun dertigste nog last van ‘jeugdpuistjes’ hebben.

Volg Ditmaalgoed.nl op Facebook, Instagram, Bloglovin en Pinterest voor meer voedingsweetjes, blogs en gezonde recepten.

Lees ook eens: ‘Alles over brandnetel’.

-With lof-

Marloes