5 vragen aan…

Charlotte Zum Vörde Sive Vörding

Charlotte is de bedenker en maker van Charly’s (=vegan-kazen) en runt haar bedrijf: Charly’s All is Fair.

Waarom ben je Charly’s all is fair gestart?

Ik houd van eten, mensen, dieren en de wereld. Gezellig eten met vrienden en familie, niemand die wordt buitengesloten. Dat is de reden voor mij om puur biologisch en plantaardig eten te maken, zodat iedereen lekker mee kan doen. Ook de mensen met dieetwensen en allergieën. Dus in plaats van afgescheept worden met een plakje komkommer, samen genieten van lekker eten. Van veel mensen vernam ik dat zij plantaardiger zouden willen eten, maar kaas niet wilden ‘opgeven’. Zo ben ik op het idee gekomen om kaasjes te maken zonder zuivel en ei, op basis van noten. Het zijn dus geen kazen of nepkazen, het zijn Charly’s. Mijn bedrijf heeft mij geïnspireerd veganistisch te leven en ik hoef zo niets meer te missen.

Wat is jouw aversie tegen echte kaas?

Het dierenleed en de gevolgen voor het milieu en mijn gezondheid maken dat ik geen dierlijke kaas eet. Terwijl ik er wel altijd gek op was.

Hoe ben je te werk gegaan?

Twee jaar geleden ben ik in mijn eigen keuken gaan proberen om met verschillende noten en andere ingrediënten specifieke smaken en texturen te creëren. Soms had ik een geweldig lekkere Charly gemaakt, maar in mijn enthousiasme de hoeveelheden niet opgeschreven. Zonde natuurlijk! Uiteindelijk heb ik eerst de ‘Cheddâh’, gemaakt. Deze heeft een pittige volle smaak, waar ik zelf erg van houd. Ik heb mijn creaties eerst getest op omnivoren vrienden, omdat die natuurlijk het meest kritisch zijn. Ze vonden het heerlijk tot mijn blijdschap. Het gaat daarbij ook om dat lekkere zout-vet gehalte, wat kaas heeft. Nog steeds testen vrienden mijn nieuwe creaties. Als het er bij hen niet doorkomt, komt de Charly niet op de markt.

Gefeliciteerd, je hebt een bio-certificaat. Is dat erg belangrijk voor jou?

Heel belangrijk. Een bio-certificaat krijgen kost enorm veel moeite, tijd en geld. Toch is het belangrijk om te mogen uitdragen dat ik alleen biologische ingrediënten gebruik. Ik hoop andere bedrijven hiermee ook te inspireren.

Heb je wilde toekomstplannen?

De Charly’s vliegen in Nederland over de toonbank bij vele winkels en restaurants. Ik wil deze markt verder uitbreiden en ook Europa veroveren. Daarnaast wil ik graag op biologisch verantwoorde wijze mijn producten langer houdbaar maken. Nu zijn de Charly’s 10 dagen houdbaar in de koelkast. Fijn als dat langer wordt!

*Charly’s zijn te koop bij meerdere winkels in Nederland. Kijk op de website voor de dichtstbijzijnde voor jou:  http://www.charlysallisfair.nl/*